Moeders en pups op Vlieland gestrand

Vlieland, 20 dec 2004 – De storm van donderdag 16 december heeft het water zo hoog opgestuwd, dat de zandbank de Richel is ondergelopen. Tientallen pasgeboren grijze zeehondenpups zijn in het water terecht gekomen. De moeders probeerden bij hun jong te blijven. Zelfs als die op een gevaarlijke plaats terecht kwam.
Alleen al op Vlieland liggen minstens vijf moeders met hun jong op een voor zeehonden ongebruikelijke plaats. Op het strandje vlak naast de veerboot. Op het fietspad langs de waddendijk naast de haven. Op een pad door de duinen. Iedere moeder probeert haar pup te beschermen tegen de – in haar ogen – grote gevaren. Het liefst zou ze haar jong meenemen naar een rustiger plaats, maar het jonge dier volgt haar niet het water in. De eerste drie weken van hun leven zwemmen grijze zeehondenpups niet, omdat ze worden gehinderd door hun dikke witte babyvacht. In die drie weken zijn de jongen volledig afhankelijk van de moeder, en worden zo vaak als het kan gezoogd. Ook op Vlieland proberen de moeders hun jong te laten drinken, maar de onrustige omgeving maakt dat moeilijk. Sommige moeders blijven vlak bij hun pup en proberen die te beschermen. Andere moeders, zoals die bij de haven, vluchten telkens weg van hun jong als nieuwsgierige toeschouwers te dichtbij komen. Toch is de moederbinding zo groot, dat zij telkens opnieuw terugkeren naar hun jong om het te zogen.
We kunnen alleen maar hopen dat de mensen deze dieren met rust laten. Alleen dan hebben de jongen een kans. Na drie weken gaat de moeder weg en moet het jong zichzelf zien te redden. Zonder voldoende vetreserve lukt dat niet. De zoogperiode is van essentieel belang.

Daarom een dringend verzoek aan iedereen: geniet van de zeehonden, maar blijf op flinke afstand en laat de dieren met rust. Let op met kinderen, want angstige zeehondenmoeders kunnen flink bijten en houdt honden aan de lijn.

Inmiddels zijn al tien witte huilers in de Zeehondencrèche opgenomen. Helaas hebben we ook al drie dode pups geborgen. Op de Richel, waar vrijdag nog 90 jongen werden geteld, lagen er vandaag (maandag 20 december) omstreeks 60.

bronvermelding: www.zeehondencreche.nl