Eerste witte baby’s in Pieterburen

Pieterburen, 17 dec 2004 – Op vrijdag 17 december zijn de eerste drie witte baby’s, pups van de grijze zeehond, in de Zeehondencrèche aangekomen. Twee werden gevonden op het strand van Vlieland, en een op Terschelling. Dankzij een snelle actie van de Tempest van rederij Noordgat en de medewerking van veerboot de Koegelwieck van rederij Doeksen konden de dieren snel naar Pieterburen worden gebracht.Ieder jaar opnieuw liggen grijze zeehondenmoeders met hun jongen op de droog blijvende zandbanken tussen Vlieland en Terschelling. Daar groeien de jongen in drie weken tijd van tien naar veertig kilo.
In die tijd kunnen de pups door hun dikke witte babyvacht niet goed zwemmen. Bovendien kunnen ze zonder hun moeder die eerste drie weken niet overleven. Daarom houden we ieder jaar ons hart vast als er storm uit het noordwesten komt, gecombineerd met verhoging van de waterstand.

Vorig jaar hebben de winterstormen meer dan honderd pups in Pieterburen doen belanden. Een telling van 17 december meldde dit jaar al een aantal van 90 witte baby’s op de Richel.

Lenie 't Hart met de eerste huiler van de winter 2004