Dode dwergvinvis voor Nieuwpoort opgevist

NIEUWPOORT/ OOSTENDE, 15 dec 2004 – Het onderzoeksschip Zeehond haalde gisteren op enkele kilometers van de kust van Nieuwpoort een dode dwergvinvis uit de Noordzee.
Het onderzoeksschip Zeehond haalde gisteren op enkele kilometers van de kust van Nieuwpoort een dode dwergvinvis uit de Noordzee. Een autopsie in de universiteit van Luik moet uitmaken door welke oorzaak deze kleinste baleinwalvis ter wereld omkwam. De jongste tweehonderd jaar strandden er maar vier Dwergvinvissen in ons land: de laatste in 1931 in Blankenberge.

Het waren ornithologen van het Instituut voor Natuurbehoud, die gisterenmiddag van op het schip Zeehond tellingen maakten van trekvogels, die het kadaver zagen drijven, luttele kilometers van de kust van Nieuwpoort, waar het dier ongetwijfeld zou stranden, mocht het niet opgemerkt zijn.

,,De ornithologen en de bemanning slaagden er samen in het zeezoogdier aan boord van het schip van de Vlaamse Gemeenschap te hijsen. Het betrof een jong vrouwtje met een lengte van ruim 4,5 meter. Het dier toonde geen uitwendige verwondingen, noch bleek er tijdens mijn onderzoek enige aantasting van parasieten”, aldus Francis Kerckhof van het Koninklijk Belgisch Instituut van Natuurwetenschappen.

De Zeehond voer meteen de haven van Oostende binnen, waar de baleinwalvis op een vrachtwagen werd overgeladen om het kadaver naar de Universiteit van Luik te brengen voor de wettelijk verplichte autopsie.

,,Het dier was zo gaaf dat het skelet – eens ontbeend – zal bewaard worden,” verzekert Kerckhof. ,,Het betreft dan ook een erg zeldzaam dier voor onze kust. Er komen meer exemplaren voor in de Noordelijke Noordzee. Daar zijn er recent aanzienlijk meer dwergvinvissen gemeld. Misschien vond dit dier, dat leeft van haring en kleine visjes, daar door de grotere populatie amper nog eten, waardoor het naar ons deel van de Noordzee afzakte. Ik vermoed dat de autopsie in de loop van woensdag uitsluitsel zal geven over de doodsoorzaak.”

In België zijn bij mensenheugnis eerder nog maar drie dwergvinvissen gestrand, de recentste in 1931 in Blankenberge en daarvoor in 1865 in de Schelde bij Hemiksem en in 1837 ook in Blankenberge.

Fotoverslag