Levende bruinvis op strand van Bergen aan Zee

Bergen aan Zee, 13 dec 2004 – Op het strand van Bergen aan Zee is gistermorgen een nog levende bruinvis aangespoeld. Meestal zijn de dieren al dood als ze aanspoelen. Dit exemplaar van 1.40 meter lengte kon nog worden gered en worden overgebracht naar het Zee Aquarium in Bergen aan Zee.De bruinvis, die behoort tot de beschermde diersoorten, is de kleinste tandwalvis die in de Noordzee voorkomt. De dolfijnachtige kan maximaal twee meter worden. De bruinvis die gisterochtend aanspoelde is volgens Dirk Majewski van het Zee Aquarium jongvolwassen.

Het dier werd ontdekt door een vroege strandwandelaar. Die seinde Majewski in, die met de auto het strand opreed en de bruinvis naar het Zee Aquarium bracht. Daar werd hij enige tijd ondergebracht in het roggenbassin.

Omdat het zeezoogdier te verzwakt was om adem te happen, bestond kans op verdrinkingsgevaar.

Daarom werd hij uit het bassin gehaald en op een mat in het toilet neergelegd, waar hij met een natte deken en een spons nat werd gehouden totdat verzorgers van het Dolfinarium in Harderwijk de bruinvis kwamen ophalen.

Volgens Majewski komt het niet vaak voor dat bruinvissen levend aanspoelen. ,,We hebben het een keer eerder meegemaakt, maar die bruinvis was er slechter aan toe en die heeft het uiteindelijk ook niet gered. We hebben goede hoop dat deze het wel zal redden. Maar dat hij zich zo laat pakken, geeft wel aan dat het dier behoorlijk verzwakt is.”