bultrug EcoMare deels geprepareerd

In juni spoelde op Vlieland een jonge mannelijke bultrug aan. Het skelet zal bij EcoMare komen te hangen, maar daarvoor moet het schoongemaakt en hier en daar gerepareerd worden. De preparateur heeft er zijn handen vol aan.In het Friese dorpje Triemen heeft preparateur Chris Walen zijn werkplaats aan huis. Omringd door (half) opgezette dieren, huiden en botten, werkt hij er aan het skelet van de bultrug.

Toen de botten op een aanhanger van Vlieland kwamen, waren ze verre van schoon. Het was een stinkende hoop, waar nog heel wat kilo’s vlees aan hingen. Het verwijderen van het vlees was de eerste stap van het werk van de preparateur. De botten zijn in een bassin met biotex gelegd. Het water werd verwarmd tot 33 graden Celsius, om het rottingsproces te versnellen. Na ongeveer drie maanden konden de botten schoon en wit uit het bassin worden gehaald. Walen heeft ze schoongespoten en te drogen gelegd.

Inmiddels heeft Walen gaten in de wervels geboord, zodat die straks met elkaar kunnen worden verbonden. De werkplaats van de preparateur is vrij klein en het skelet past er met zijn 8 meter lengte niet in zijn geheel in. Het skelet zal dan ook in delen in elkaar worden gezet en naar EcoMare worden vervoerd.

In februari gaat de preparateur verder met deze klus. Hij zal dan zwakke delen versterken en de ribben aan de wervels bevestigen. In maart zal het transport naar EcoMare plaatsvinden.

bron: www.ecomare.nl