Een weekje EHBZ werk in de zuidwest delta

Gelukkig is het niet elke week zo maar komt toch regelmatig voor dat er zulke weken tussen zitten per jaar en met name in het voorjaar, als de vis binnenkomt, meer strandingen, in de zomermaanden, de geboorteperiode en als de noordwesterstormen losbreken in november.

“We zijn blij dat we als vrijwilligers van het opvangcentrum in Pieterburen dit werk kunnen en mogen doen. ” aldus besluit Jaap Van der Hiele.Een overzichtje:

Zondag, 14-11- 04 13.00 u gaat de telefoon. Er ligt een levende dolfijn op het strand bij de Kous aan de Brouwersdam. We gaan met twee auto’s waaronder 1 – 4 X 4 voertuig. Bij het ter plaatse komen zien we een heleboel mensen en onze collega staat in het water, samen met de vindster.

Zondag, 14-11-04 15.30 uur gaat de telefoon weer. Rijkswaterstaat meldt dat er een dode bruinvis ligt bij de Jan van Renesseweg te Renesse. Bij de overgang links. Inderdaad daar ligt het kadaver van een bruinvis. Deze is niet meer geschikt voor onderzoek. Destructie.

Als we aankomen bij het terrein van RWS op Neeltje Jans zijn de mensen zeer behulpvaardig, daarvoor onze dank.

Zondag, 14-11-04 17.30 u Het rescue team van Dolfinarium arriveert. Nadat alles bekeken en onderzocht is gaat de gestreepte dolfijn naar Harderwijk en wij kunnen, nadat alles is opgeruimd om 19.00 uur naar huis.

Maandag, 15-11-04 13.30 u. Er wordt gebeld er ligt een dode bruinvis bij Renesse, aan de Jan van Renesseweg, rechts van de overgang. Het klopt bij de overgang rechts, zo’n 800 meter verder ligt wederom het kadaver van een bruinvis. Deze is ook niet meer geschikt voor onderzoek. Deze wordt ook afgevoerd naar de destructie.
Omstreeks 17.00 uur zijn we weer thuis.

Maandag, 15-11-04. ’s Avonds thuis achter de PC alle meldingen verwerken en de gegevens verzenden naar de vergunninghouders, zijnde Naturalis en Dolfinarium Harderwijk.

Donderdag, 18-11-04. We lagen heerlijk te slapen na de nachtdienst (duurt tot 07.00) wordt er om 09.18 gebeld dat er een levende dolfijn is gestrand bij Ouddorp, vuurtoren. Snel aankleden, de collega’s bellen en er naar toe. Ondertussen wordt Harderwijk gebeld met de gegevens van de melding. Het betrof een levende Witsnuitdolfijn.
Omstreeks 14.00 u arriveert de rescue ploeg uit Harderwijk. Nadat de Dolfijn was overgedragen aan Harderwijk eerst even op verhaal komen bij de mensen van het Waterschap Goeree – Overflakkee. Deze mensen hadden ons zeer goed geholpen met allerlei materiaal. Dank daarvoor.

Donderdag, 18-11-04. Terwijl we bezig waren bij Ouddorp kwam er een tweede melding binnen van een dode bruinvis bij Westkapelle. Omstreeks 16.00 vertrokken uit Ouddorp en onderweg naar Westkapelle. Het was afgaand water en dat was geen probleem. Bijaankomst in Westkapelle stonden zich mensen af te vragen wat voor soort dier het was. Nadat alle maten en gewichten waren genomen de mensen voorlichting gegeven. We konden weer naar huis. We waren omstreeks 18.00 uur weer thuis. Destructie.

Vrijdag, 19-11-04 16.00 u de telefoon gaat. De meldkamer van Politie Zeeland meldt dat er bij Vrouwenpolder aan de zeewering een zeehond in de problemen zit. De collega gebeld en weer onderweg.
Omstreeks 16.30 uur rijden we het strand op, want het is een ruim begrip, de zeewering bij Vrouwenpolder. Nadat we voor de derde keer het strand afrijden tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle zien we op het puntje van een mui een kleine grijze zeehond liggen. De kleding wordt verwisseld voor overlevingspakken en waadpakken. We hebben juist alle kleding aan en de grijze zeehond gaat het water in. Verdorie, te laat. 5 minuten later komt de zeehond ongeveer 300 meter voor ons het water uitgekropen. We zien dat de zeehond het moeilijk heeft. Kort ademig, hoge rug en in elkaar gedoken. Om de 5 meter rust de zeehond uit om verder te gaan naar boven. Als de zeehond zo’n dertig meter van het water vandaan is komen we in actie. Na een korte snelle actie is de grijze zeehond gevangen en in de transportmand gedaan. Zeehondencreche Pieterburen wordt gebeld dat wij een kleine grijze zeehond hebben met een gewicht van ongeveer 15 kg. De eerste hulp wordt gegeven en dan onderweg.
’s Avonds om 23.45 u zijn we weer thuis. De zeehond ligt ondertussen al in de quarantaine in Pieterburen. Weer een voldaan gevoel dat we een zeehond of zeezoogdier weer een herkansing geven.

Maandag, 19-11-04 14.00 u gaat de telefoon wederom. Door de gemeente Schouwen-Duiveland wordt gemeld dat er dode dolfijn op het strand van Nieuw Haamstede ligt. Het dier is ruim 1.80 tot 2 meter lang. Oh toch weer geen Witsnuitdolfijn ? En jawel hoor als we er aan komen rijden zien we het al. Het is weer een Witsnuitdolfijn. In overleg met gemeente en Waterschap wordt het kadaver afgevoerd naar Naturalis. We vertrekken om 16.30 uur en zijn omstreeks 21.00 u weer thuis.

Het was me een weekje wel.