Klapmuts Jan Mayen naar huis gevlogen

Pieterburen, 19 nov 2004 – De op maandag 27 september 2004 uit de Ijssel geredde klapmuts, is vrijdagochtend 19 nov 2004 met de helikopter naar naar zijn oorspronkelijk leefgebied in de Noordelijke IJszee gevlogen.
voor vertrek.
Jan Mayen wordt op spectaculaire wijze door een SAR-reddinghelikopter van de Koninklijke Luchtmacht tijdens een trainingsvlucht meegenomen. De helikopter landt op het terrein van de Zeehondencrèche en brengt het dier in een transportkist 200 kilometer uit de kust in Noordelijke richting.
Eerdere ervaring leert dat een klapmuts vandaar zelf zijn weg naar Groenland kan vinden.

De crèche is reuze blij met het feit dat de klapmuts vrijdagochtend kon worden meegenomen op een trainingsvlucht van de SAR helikopter van de Koninklijke Luchtmacht. Dat betekende voor Jan Mayen dat toen het grote avontuur van zijn terugreis kon beginnen. Na aankomst van de helikopter in Pieterburen werd het uitzetplan nog eens doorgenomen, de klapmuts werd in zijn reiskist geleid en in de heli geplaatst. Crèchemedewerker Richard Dijkema, die in september de verdwaalde klapmuts in de IJssel bij De Steeg (Arnhem) had gevangen, vloog met het dier mee naar het geplande uitzetpunt.
Dat lag op ruim 65 mijl ten noorden van Vlieland, ten noord-westen van boorplatform F15. Daar liet de bemanning om exact 10.30 uur de reiskist met daarop een iemand van het team aan een lier tot boven het wateroppervlak zakken. Op het juiste ogenblik moest de kist geopend worden. Dat was precisiewerk, want er waren flinke golven. Maar het lukte buitengewoon goed: precies op de top van een golf dook Jan Mayen in het water en liet zich verder niet meer zien. Uit ervaring weten we zeker dat klapmutsen vanaf dit punt hun weg naar hun leefgebied rond Groenland terugvinden. We wensen Jan Mayen een goede reis en een lang en gelukkig leven.

>> Fotoverslag