Witsnuitdolfijn op strand vuurtoren Ouddorp

Vuurtoren Ouddorp – 18 nov 2004 – Hedenmorgen werd een levend gestrandde witsnuitdolfijn aangetroffen op het strand van Ouddorp, recht voor de vuurtoren.

Ondanks alle inspanningen om haar te redden, heeft deze dolfijn het niet gehaald.

update 22 nov:

Op 18 nov 2004 omstreeks 09.18 uur reed de opzichter van het waterschap Goerree – Overflakkee ter inspectie van strand en duinen ter hoogte van de vuurtoren. Hij zag in de branding bij hoog water een dolfijn liggen.
Hij zag dat de dolfijn het moeilijk had. Hij belde direct de EHBZ die ter plaatse zijn gegaan. Tegelijkertijd kwam er een tweede melding binnen van de vuurtorenwachter.

Binnen een klein uur was de EHBZ – Zuidwest ter plaatse met materiaal. Ze schrokken enigszins. Het was een witsnuitdolfijn met een lengte van > dan 2 meter. Na meting 2.68 meter en ongeveer 270 kg zwaar.
Zodra de kleding was aangetrokken begon men met het nathouden en pogen recht te leggen van de witsnuitdolfijn. De dolfijn draaide telkens op haar zij. Het bleek ook nog eens een vrouwtje te zijn.

Ondertussen werd Harderwijk gewaarschuwd met de mededeling: het is een witsnuitdolfijn met een lengte van ongeveer 2.50 meter. Omstreeks 14.00 uur waren de mensen van Harderwijk ter plaatse.

In de tussentijd was er een shovel bijgehaald die hand en span diensten verleende. Zo kon de witsnuitdolfijn geruime tijd rustig liggen de bak. Het dier lag rustig en de hulpverleners konden makkelijk hun werk doen.
Op het moment dat de hulpverleners samen met de mensen van Harderwijk haar over zouden leggen in de auto van Harderwijk bleek het toch niet te gaan. Ze blies haar laatste adem uit.
Het bleek een dame van leeftijd te zijn. het gebit was bijna geheel afgesleten en had bijna geen tanden meer.
Het kadaver is overgebracht naar Naturalis te Leiden waar sectie is verricht.

Foto-verslag