gewone dolfijn bezoekt Mokbaai op Texel

Sinds 18 november 2004 verblijft een gewone dolfijn (Delphinus delphis) rondom de rode boei MK2 in de Mokbaai op Texel. Het dier is levendig en springt geregeld uit het water. Medewerkers van EcoMare hebben geconstateerd dat de dolfijn er gezond uitziet en hebben foto’s en filmbeelden gemaakt.Sinds 1981 is de gewone dolfijn niet meer rondom Texel gesignaleerd. Aan de Nederlandse kust worden geregeld, maar niet jaarlijks gewone dolfijnen waargenomen. De laatste keer was in 2003 bij Westkapelle, aldus Kees Camphuijsen van onderzoeksinstituut het Koninklijk NIOZ op Texel.

Het is mogelijk dat er meer dolfijnen in de buurt zijn. Er is een waarneming binnen gekomen van drie dolfijnen in het Marsdiep tussen Texel en Den Helder. Deze dieren konden echter niet op naam worden gebracht.

Gewone dolfijnen komen voor in alle tropische en gematigde zeeën.
Ze zijn in Europa algemeen in de Middellandse Zee en de Golf van Biskaje. Verder noordelijk zijn ze zeldzaam.

Het zijn slanke, kleurige dieren, tot 2,3 meter lang, met een kenmerkende zandlopervormige flanktekening. Het zijn echte oceaanbewoners, die bij voorkeur alleen dieper kustwater vanaf 200 meter diepte bezoeken. Ze voeden zich met vis (haring, sardines) en inktvis, waar ze in groepen op jagen. Ze kunnen daarbij een snelheid bereiken van 45 km/u. Dolfijnen verblijven wel vaker enige tijd rondom een boei, die ze als een oriëntatiepunt gebruiken
De gewone dolfijn komt doorgaans niet noordelijker dan de Golf van Biskaje. Af en toe worden dwaalgasten gesignaleerd voor de Nederlandse Noordzeekust. De laatste keer was vorig jaar bij Westkapelle.

Volgens Ecomare is het dit jaar ongemeen druk in de Waddenzee wat betreft vissen die daar normaal gesproken maar zelden worden gezien. Zo bleek het Marsdiep tussen Den Helder en Texel in augustus korte tijd het domein van honderden tuimelaars. Verder spoelden op Vlieland reeds een bultrug en een potvis aan en werden elders twee potvissen van de aanspoeldood gered.

`Er is geen verklaring voor de drukte,` aldus conservator A. Oosterbaan van Ecomare. `Het zou iets te maken kunnen hebben met voedseltekorten in noordelijke wateren.` Dat laatste geldt dan niet voor de gewone dolfijn.

bronvermelding: www.ecomare.nl