Aktiegroep eist diefstal Hannes op

Pieterburen, 25 okt 2004 – Maandagmiddag 25 okt 2004 rond drie uur heeft een woordvoerder van een aktiegroep contact opgenomen met de Telegraaf en daarna met de Zeehondencrèche. In een kort telefoongesprek vanuit een Duitse telefooncel heeft zij de verantwoordelijkheid voor de diefstal van Hannes opgeëist.Ze vertelde dat Hannes bij daglicht was vrij gelaten in open en zout water. Ze wilde niet zeggen waar, om te voorkomen dat men zou gaan zoeken. Om dezelfde reden hebben ze gewacht met het naar buiten brengen van hun informatie.|De zeehond was in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen uit de crèche. De groep heeft hem bij daglicht vrijgelaten in zout water, zo is meegedeeld. Volgens een woordvoerster van de zeehondencrèche wist de actievoerder informatie over Hannes te verschaffen die alleen bij de daders bekend kon zijn. De actievoerders hebben gewacht met de bekendmaking van de diefstal om te voorkomen dat er naar het dier zou worden gezocht.

Hannes ontsnapte begin september uit de dierentuin in het Duitse Nordhorn. Nadat hij in Dalfsen (Ov.) was gevangen, werd hij in Pieterburen ondergebracht. De dierentuin eiste het dier terug, maar de crèche wilde Hannes in het wild uitzetten.

Een zeehond die vanuit de dierentuin in het wild terechtkomt, kan een gevaar zijn voor de wildpopulatie. Volgens H. Brugge van het waddencentrum Ecomare op Texel kan de zeehond virussen bij zich dragen die hij in een dierentuin heeft opgelopen. De wildpopulatie is daar niet tegen bestand. “In Nederland en de andere waddenlanden is dan ook afgesproken dat ontsnapte zeehonden uit dierentuinen niet in het wild worden uitgezet.” Overigens maakt Brugge zich geen zorgen om Hannes. “Jonge dieren redden zich vaak wel, als er maar genoeg vis is.

Een woordvoerster van de dierentuin in Nordhorn reageert gelaten op het nieuws. “Wij hebben aangifte van diefstal gedaan. Nu het dier is vrijgelaten, verwachten wij niet dat Hannes nog zal terugkomen.”

bronvermelding: Provinciale Zeeuwse Courant en zeehondencreche Pieterburen