Gave witsnuitdolfijn spoelt aan op Texel

Texel, 21 okt 2004 – Op het strand bij paal 28 trof de Texelse politie vrijdagmorgen 21 oktober 2004 een gaaf exemplaar van een witsnuitdolfijn aan.
Medewerkers van EcoMare hebben het 2,5 meter lange zoogdier opgehaald.

“Gemiddeld één keer per jaar vinden we een witsnuitdolfijn”, zegt museum-medewerker Arthur Oosterbaan. “Maar deze verse vis is zeer zeldzaam. Meestal zitten er gaten in de dieren of ze rotten en stinken.Veel dieren worden aangevreten door de meeuwen of zeehonden.”

EcoMare krijgt jaarlijks ongeveer 20 bruinvissen binnen. “Deze vallen ook onder de categorie: niet vers”, aldus Oosterbaan.

Vorige maand dacht men dat er nog een school witsnuitdolfijnen langs de Texelse kust trok. Bij nauwkeurige bestudering van videobeelden bleek het echter om een school tuimelaars te gaan.

De witsnuitdolfijn komt voor in het noordelijke- en zuidelijke deel van de Noordzee.Volgens Oosterbaan worden dolfijnen steeds vaker gesignaleerd voor de kust van Texel.

“We kregen van dit dier ook in eerste instantie een melding dat het om een bruinvis ging. Dat was dus niet zo.”

Het dier moet, kort voordat het aanspoelde,nog hebben geleefd.Volgens dierverzorger Henk Brugge weegt het volwassen vrouwtje ongeveer 200 kilo.

Het dier werd vrijdagmiddag opgehaald door medewerkers van het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden.

Daar zal het waarschijnlijk begin volgende week worden opengesneden voor onderzoek.

Fotoverslag