Zeehonden aan de Zimmermangeul

Rilland, 19 sep 2004 – Afgelopen zondag 19 september hebben mijn vrouw en ik ook eens gekeken of er zeehonden aanwezig waren,want we hadden al zoveel verhalen gehoord over deze dieren dat we het zelf ook wel eens wilde zien,het was mooi weer en een gunstig tij.

Wij keken onze ogen uit toen we over de dijk kwamen,want er lag een groep van wel zeker 15 zeehonden lekker te zonnen.

Helaas hadden we geen verrekijker bij, maar ze waren met het blote oog ook goed te zien. We gaan zeker vaker kijken of verdwijnen deze dieren in de koudere periode van het jaar?

c.h.c van zwol
De groep zeehonden die u hebt waargenomen in het oostelijk deel van de Westerschelde blijven bijna constant het hele jaar door liggen op en nabij dezelfde locatie. Op andere locaties willen ze weleens verhuizen.
De meeste gewone zeehonden gaan na de paringstijd wel even een kleine maand weg maar komen dan toch weer terug.
In het oostelijk deel is vrij veel vis voorradig. Dit komt omdat zowel het water (temp) redelijk constant blijft en aanbod van zowel zoet als zoutwatervis is. (spuikanaal Bath) Derhalve blijft het gros van deze zeehonden daar liggen.

Jaap v.d. Hiele EHBZ.