Ontsnapte Duitse zeehond bij Dalfsen gevangen

Dalfsen, 3 sep 2004 – Babyzeehond ‘Hannes’ die maandag 30 augustus 2004 uit een dierenpark in Nordhorn (Duitsland) ontsnapte, is vrijdagavond 3 september 2004 dankzij deskundigen van Zeehondencrèche Pieterburen gevangen in de Vecht tussen Dalfsen en Zwolle.
Het zes weken jonge dier heeft in vier dagen ruim 80 kilometer afgelegd.
Hannes klom maandagochtend over een muurtje in de Dierentuin van Nordhorn, aan de Duits-Nederlandse grens. Het dier wist het open water van de Vecht te bereiken en besloot zich stroomafwaarts te laten zakken.

Hannes is diverse malen gesignaleerd, onder meer in de binnenstad van Nordholt, de Duitse rivier de Vecht, een zandwinningsvijver bij Gramsbergen en het laatst in Coevorden. Verschillende pogingen de zeehond te vangen zijn op niets uitgelopen. ,,Hij speelt met ons”, zegt directeur Thomas Berling van de direntuin. ,,Hannes is na drie dagen nog altijd niet moe.”

Vrijdagmiddag werd besloten de hulp van Zeehondencrèche Pieterburen in te schakelen. Die stelde als voorwaarde dat het dier na de vangst mee zou gaan naar Pieterburen, om het later in zijn natuurlijke omgeving te kunnen uitzetten. Bij de laatste stuw in de Vecht, tussen Dalfsen en Zwolle, werd naast de vistrap een net gespannen. Vervolgens sprong de zeehond pardoes bij een van de medewerkers van Pieterburen in de armen.

Inmiddels is Hannes naar Pieterburen gebracht. Daar zal hij volgens woordvoerder Lenie ’t Hart circa zeven weken verblijven om aan te sterken. ,,Zodra het dier oud, sterk en gezond genoeg is, zullen we het de vrijheid geven”, aldus ’t Hart.

Dierentuinmedewerkers bij Hannes op bezoek

Onder het toeziend oog van de meegereisde persmensen uit Duitsland verorberde Hannes met smaak zijn Nederlandse harinkjes. Hannes, die eind augustus uit de dierentuin van Nordhorn, net over de Duitse grens ontsnapte, maakt het uitstekend. Sinds zondag eet hij zelf en we verwachten dat hij volgens schema binnenkort van de quarantaineruimte naar een van onze buitenbassins kan verhuizen.

Inmiddels worden er talloze testen gedaan om vast te stellen dat Hannes niets onder de leden heeft en geschikt is om te worden uitgezet.

In goed overleg zal Dierentuin Nordhorn de benodigde papieren aanleveren om de aanvraag van de vergunning voor het vrijlaten van Hannes mogelijk te maken. Hannes gedraagt zich als een jonge wilde zeehond, net als alle andere zeehonden in Pieterburen. Als hij boven de 30 kilo is en alles normaal verloopt krijgt hij samen met soortgenoten zijn vrijheid.