Goede kans dat zeehond Guusje stranding overleeft

Wijk aan Zee, 31 aug 2004 – Gewond, hongerig en uitgeput lag zij dinsdagochtend 31 augustus 2004 op het strand van Wijk aan Zee. De overlevingskansen van de jonge zeehond waren niet groot. Maar door kordaat handelen van de dierenambulance en het zeehondencentrum van Lenie ’t Hart in Pieterburen, bestaat er goede hoop dat ‘Guusje’ het gaat halen.Een week of acht, ouder zal de zeehond niet zijn. Net verstoten door haar moeder om voor zichzelf te zorgen. Dat ging niet vanzelf, want het jonge dier spoelde aan op het strand van Wijk aan Zee. Verzwakt en gedesoriënteerd, niet meer in staat om zichzelf in leven te houden.

Het diertje had bloed onder de bek toen de dierenambulance het gisterochtend ophaalde. Misschien zijn die verwondingen overgehouden aan een confrontatie op het strand met een loslopende hond. Onderzoek in Pieterburen wees verder uit dat de zeehond vol met longwormen zat. Daarom kon het dagen niet eten. Ook had het een verhoogde lichaamstemperatuur en waren de flippers beschadigd.

Helemaal zeker is het nog niet, maar er bestaat een goede kans dat het dier weer wordt opgelapt. In Pieterburen verkeert Guusje in gezelschap van zo’n 54 lotgenoten. Er worden deze periode veel huilers in de zeehondencrèche binnengebracht.

Overigens dankt de jonge zeehond haar naam aan de medewerkers van de dierenambulance, die collega Guusje vernoemden.

bron: NoordHollands dagblad