Gewone vinvis aangespoeld op Noordwijks strand

Noordwijk, 25 aug 2004 – In de namiddag van 25 augustus 2004 is op het strand van Noordwijk een gewone vinvis aangespoeld. In eerste instantie werd de coordinatie van de berging gedaan door de Reddingsbrigade Noordwijk / EHBZ. Nadat deze alle instanties had gewaarschuwd kon de berging beginnen.
De betrokken instanties waren Naturalis, Rijkswaterstaat directie Noordzee, gemeente Noordwijk, Politie en de strandvonder. Het kadaver was in verre staat van ontbinding. Onder leiding van Naturalis is men begonnen te bergen. Met behulp van groot materiaal was in zeer korte tijd het kadaver geruimd.

De vinvis betrof een vrouwtje van zo’n 17.35 m en vermoedelijk ouder 5 jaar. Het skelet was zeer slecht verbeend en heel erg beschadigd. Het kadaver is afgevoerd naar Rendac (destructie). Na weging bleek dat het kadaver ruim 21.000 kg woog.

Nadat het kadaver was geruimd heeft men de berging geevalueerd. Iedereen was vol lof over de manier van optreden en coordinatie.

>> Fotoverslag (Leen van Duijn)