Nieuwe auto voor EHBZ-Zeeland

Vlissingen, 11 aug 2004 Tijdens de manifestatie Rescue Vlissingen 2004 heeft Lenie ’t Hart officieel de sleutels van een nieuwe bedrijfsauto overhandigd aan het EHBZ-team van de regio Zuid-West Nederland. Onder het oog van duizenden toeschouwers werd op de Vlissingse boulevard het eerste zeehondje gered.Helikopters vlogen af en aan, brandweerauto’s lieten hun sirenes loeien en vele duizenden bezoekers liepen langs de vele informatiestands langs de Vlissingse boulevard. Plotseling klonk de stem van crèchemedewerker André van Gemmert: “Help, hier is een zeehond in nood. Wie komt hem redden?” Hij stond naast een net-echt zeehondje, dat zielig op het strand lag. Meteen kwam de zo-goed-als-nieuwe Toyota Hi-Lux vanuit een verborgen plek het strand oprijden, de EHBZ-ers Jaap van der Hiele en Marten Geerse sprongen eruit en begonnen het slachtoffer hulp te verlenen. Daarmee was de officiële openingshandeling verricht en kon Lenie ’t Hart de sleutels van de nieuwe EHBZ-auto aan het Zeeuwse team overhandigen.

Lenie memoreerde in een korte toespraak de samenwerking tussen het Zeeuwse vrijwilligersteam en de Zeehondencrèche in Pieterburen, die al meer dan twintig jaar bestaat. Vele tientallen zeehonden zijn sindsdien gered; de meeste daarvan zwemmen allang weer in de Zeeuwse wateren. Maar ook op het gebied van redding van andere zeezoogdieren zoals bruinvissen en dolfijnen staat het Zeeuwse team zijn mannetje. Bovendien worden alle dood gevonden zeezoogdieren ingezameld en indien nodig doorgestuurd voor wetenschappelijk onderzoek. Maar waar Lenie vooral op wees, was het feit dat iedere melding wordt gecheckt – vaak bij nacht en ontij – ook al is 90% daarvan loos alarm.

De EHBZ-auto bleef tijdens de manifestatie de rest van de middag op het strand staan, waar vele belangstellenden hem van dichtbij kwamen bekijken en een praatje kwamen maken met leden van het Zeeuwse EHBZ-team. Ook voor de stand van de Zeehondencrèche op de Vlissingse boulevard was veel belangstelling.