Aanspoelen bultrug en potvis op Vlieland geen toeval

Op 22 juni is een bultrug aangespoeld op Vlieland. Op 26 juni spoelde op Vlieland ook nog eens een potvis aan.

Het is geen toeval dat binnen een week een potvis en een bultrug op Vlieland zijn aangespoeld. Dat hebben zeevogelbioloog M. Leopold van onderzoeksbureau Alterra en K. Camphuysen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) dinsdag gezegd.Op 22 juni is een bultrug aangespoeld op Vlieland. Het is de vierde bultrug die in de betrekkelijk korte tijd van anderhalf jaar op de Nederlandse kust is gestrand. Bultruggen vormen een zeer zeldzame walvissoort die voor 2002 nauwelijks in de Noordzee voorkwam.

De drie eerdere bultruggen leverden geen gaaf geraamte op, deze vierde bultrug wel en zal aan de collectie van Ecomare worden toegevoegd.
Tot nu toe zijn er in Europa slechts twee musea met het skelet van een bultrug in expositie, op IJsland en in Brussel.

Op 26 juni spoelde op Vlieland ook nog eens een potvis aan. Het is geen toeval dat binnen een week een potvis en een bultrug op Vlieland zijn aangespoeld. Dat hebben zeevogelbioloog M. Leopold van onderzoeksbureau
Alterra en K. Camphuysen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) dinsdag gezegd. De Texelse onderzoekers denken dat opwarming van de noordelijke Noordzee een voedseltekort veroorzaakt en dat daarom steeds meer dieren naar het zuiden afdalen.

bronvermelding: www.kustenzee.nl