1e huiler in Westerschelde

Terneuzen, 30 jun 2004 – Een Turkse familie die aan het vissen was aan de boorden van de Westerschelde nabij Hoek, heeft maandagavond een aangespoelde zeehondenbaby gevonden. Het is de eerste jonge zeehond die dit jaar in Zeeland is aangetroffen.Het dier is overgebracht naar de zeehondencrêche in Pieterburen en maakt het daar goed. Rond 19.45 uur kreeg de politie de melding dat er achter het Dowcomplex aan de Nieuw Neuzenweg in Hoek op de slikken een zeehondje lag. Agenten troffen het dier aan in het koelwater van de fabrieken van chemieconcern Dow Benelux.

Na enige tijd kwam de ‘huiler’, die nog maar enkele dagen oud is, op de glooiing liggen. De navelstreng was nog aanwezig. Het dier is vermoedelijk in de storm van vorige week zijn moeder kwijtgeraakt. De EHBZ (eerste hulp bij zeezoogdieren) heeft de eerste verzorging verleend waarna de zeehond werd overgebracht naar Eemnes. Daar heeft personeel van de zeehonden- crêche in Pieterburen zich over de zeehondenbaby ontfermd.

Volgens Lenie ’t Hart van de zeehondencrêche is het de eerste huiler die dit jaar in Zeeland is gevonden. Een huiler is een baby-zeehond die zijn moeder kwijt is. Met zijn gehuil roept hij de moeder. Zo vinden ze elkaar terug, maar vaak ook niet. Dan blijft het zeehondje alleen achter. Gelukkig wordt het dan meestal gevonden en overgebracht naar de zeehondenopvang. De zeehond is door het personeel van de zeehonden- crêche inmiddels Isabelle gedoopt en verkeert in goede conditie. „Ze ligt er lekker bij. Alles is goed“, aldus ’t Hart.

Volgens haar komt het vaak voor dat jonge zeehonden hun moeder kwijtraken. „Het is nummer 32 bij ons van dit jaar. We hebben dit jaar al veel storm gehad en dan kunnen ze elkaar wel eens kwijt raken.“

Isabelle blijft drie maanden in Pieterburen en wordt dan weer uitgezet in de Oosterschelde.


Politieagenten Reijnierse (links) en Van de Hiele voeden het zeehondje Isabelle met een tuinslang.
(Foto Peter Nicolai)
bron: BN De Stem