Derde Bultrug aangespoeld in Nederland

Vlieland, 22 jun 2004 – Op 22 juni 2004 is op de Vliehors een dode Bultrug aangespoeld. Het is de derde Bultrug in vrij korte tijd die strand in Nederland.

Het volgende artikel stond in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

Bultrug snel van strand Vlieland gehaald.

VLIELAND – Op de Vliehors op Vlieland is gisteren een bultrug aangespoeld. De bultrug werd met een shovel van de Luchtmacht boven de hoogwaterlijn gebracht. Met een Leopard II bergingstank werd anderhalf uur later de bultrug naar zijn laatste rustplaats gebracht. Volgens burgemeester Rob van der Mark was er bij de natuurmusea geen belangstelling voor de walvis.

De bultrug, een ongeveer vijf meter lang vrouwtje, is hoogstwaarschijnlijk slachtoffer geworden van de visserij. Een nylontouw zat tot in de speklaag van de jonge walvis gesnoerd. Eventueel geïnteresseerde onderzoekers kregen niet lang de tijd om het dier te bestuderen. In anderhalf uur tijd hadden militairen met een bergingstank de circa tien ton zware last aan de voet van de duinen begraven. Volgens walvisexpert Chris Smeenk van het natuurmuseum Naturalis in Leiden hebben de mensen van Ecomare op Texel er op aangedrongen de walvis niet te begraven. Hij veronderstelt dat het gewoon een centenkwestie is geweest en dat de gemeente niet voor de hoge bergingskosten wil opdraaien. De specialist benadrukt dat bultruggen tot voor kort zelden voor de Nederlandse kust werden waargenomen.

Bron PZC


Vlielander Dirk Bruin maakte een serie foto’s van de bultrug, waaronder detail­opnames van de parasieten en de ingesnoerde kabel. Er zijn ook enkele onderdelen uit het karkas gesneden (o.a. een oog en enkele stukken balein).

>> Fotoverslag