Dwergvinvis op strand Noordwijk aan Zee

Noordwijk aan Zee, 15 jun 2004 – Op het strand in Noordwijk aan Zee is zondagmiddag 15 april 2001 een 2-jarige dwergvinvis aangespoeld. Na twee pogingen het verzwakte dier terug de zee in te trekken is het rond 19.00 uur uit zijn lijden verlost, aldus de KNRM.

Medewerkers van het EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) probeerden samen met een schip van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) het zoogdier tevergeefs de zee in te trekken. Ook mensen die op het strand liepen, hielpen mee bij de reddingspogingen. Bij de tweede poging lag het zoogdier weer in zee, maar direct daarna spoelde ze weer aan op het strand.

Volgens een medewerker van de KNRM was de vinvis ruim 4 meter lang. Het was maandag nog niet bekend wat er met de dode dwergvinvis gaat gebeuren. Onderzoekers van de universiteit van Utrecht en van het Dolfinarium in Harderwijk plegen sectie en zullen daarna bepalen wat de bestemming van het dier wordt.

>> Fotoverslag (Eric Vink en Arie van Dijk)