Potvis drijft als reuzenpudding achter Noordpolderzijl

Noordpolderzijl, 5 jun 2004 – Dood, groot en inmiddels kaakloos. De eerste potvis die is verdwaald in de Groningse waddenzee verdient geen schoonheidsprijs. Zijn kaak wel. “Hopelijk wordt die tentoongesteld in de buurt van Noordpolderzijl.”

>> Fotoverslag
Een korte boottocht vanuit Noordpolderzijl naar een echte potvis. Of: Hoe een sprookje in duigen valt. Want hoe ziet een potvis eruit, een walvisachtige? Zwart en glanzend toch, en indrukwekkend groot? Deze potvis van veertien meter, de eerste die ooit werd gesignaleerd in de Groningse Waddenzee, is wel indrukwekkend, maar bepaald niet glanzend en al helemaal niet zwart. Het is een spekmassa met de vormen van een reusachtige vis.

Vorige week al werd het beest waargenomen bij Schiermonnikoog (zie artikel onderaan) en afgelopen weekend bleek het te zijn afgedreven richting het oosten. Wadlopers hadden dikke verhalen, de politie waarschuwde strandvonder Gerard Renkema (burgemeester Eemsmond) en medewerkers van de zeehondencrèche stonden zondagochtend in alle vroegte naast de potvis. Samen met deskundigen van het zoölogisch museum van Amsterdam waren ze met grote slagersmessen in de weer om de onderkaak eruit te snijden. Dat snijden was al een hele klus, maar stelde niets voor vergeleken met de tocht terug naar de wal inclusief kaak van 300 kilo. Met veel uitrusten lukte het. De laatste paar honderd meter schoot Jan Schoonveld met zijn tractor te hulp.

Hij woont al 28 jaar aan de dijk en een potvis heeft hij nog nooit gezien. Zijn buurman Dirk Slager evenmin. Dat geldt niet voor preparateur Chris Walen uit Triemen. Hij zette de potvissen die in 1997 op Ameland aanspoelden in elkaar en ook de onderkaak van de Noordpolderzijlster potvis is aan hem toevertrouwd. Hij schat de potvis op een jaar of veertig. “Hopelijk wordt de kaak bij Noordpolderzijl tentoongesteld”, zegt hij. Die hoop deelt strandvonder Renkema. “Het zou aardig zijn als de kaak hier in de buurt een leuk plekje krijgt.”

bronvermelding: Dagblad van het Noorden, Marijke Brouwer, www.dvhn.nl


SCHIERMONNIKOOG, 4 juni 2004 – Zo’n acht kilometer oostelijk van Schiermonnikoog drijft een dode potvis.

Het beest is twintig meter lang en drijft aan het wateroppervlak. Het is onduidelijk of het scheepvaartverkeer hinder ondervind van de potvis. Mogelijk dat het beest donderdagnacht bij hoog water aanspoelt op de oostpunt van Schiermonnikoog.

Donderdagochtend 3 juni 2004 dreef het dode beest nog boven het Duitse eiland Borkum.

bron: www.rtvnoord.nl