Dode bruinvis aangespoeld bij Ossenisse

Ossenisse, 10 mei 2004 – Zaterdag 10 mei 2004 spoelde een dode bruinvis aan te Ossenisse. Het kadaver werd aangetroffen door passanten. Die waarschuwden de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ). Medewerkers van EHBZ haalden het dode dier op en brachten het kadaver over naar het tijdelijk depot van de EHBZ Zuidwest op Neeltje Jans.
Later wordt het dier voor onderzoek overgebracht naar Leiden.|Robert Duyndam van de EHBZ vermoedt dat het dier vlak voor het werd gevonden is overleden. “Volgens de eerste melding ging het om een jonge orka, maar het bleek een vrouwtjesbruinvis. Het dier had een kapotte neus en is vermoedelijk ergens tegenaan gezwommen of door iets geraakt. Het was ook sterk vermagerd.’”

Overigens worden in de Westerschelde regelmatig bruinissen gesignaleerd. Duyndam vindt dat logisch: “Die dieren houden zich nu eenmaal in de kustwateren op. Een dag of wat geleden is nog een exemplaar gezien in de Roompot. Bijzonder is dat niet.

bronvermelding: ScheldeInformatiecentrum – www.scheldenet.nl