Verdwaalde bruinvis duikt op haven van Schagen

Schagen, 8 apr 2004 – Een verdwaalde bruinvis is op donderdag 8 april 2004 opgedoken in de haven van Schagen. Zaterdag 10 april 2004 was er door medewerkers van het Dolfinarium Harderwijk een reddingsactie gepland, maar het dier was toen alweer verdwenen.
De bruinvis is volgens deskundigen ten dode opgeschreven als hij niet snel gevangen wordt.
Het is voor het eerst dat een bruinvis in Schagen is gesignaleerd.De bruinvis is via de sluizen in Den Helder en het Noord-Hollands Kanaal naar Schagen gezwommen.
Volgens P. Bunskoek, dierenarts van het Dolfinarium, moet de bruinvis inmiddels uitgehongerd zijn. Het dier kan niet lang blijven leven in zoet water. “Ten eerste heeft de bruinvis een huid die niet geschikt is voor zoet water. Daarnaast kan het maar moeilijk eten vinden. De omgeving is natuurlijk vreemd voor zo’n dier. Bovendien zijn de vissoorten in het zoete water natuurlijk heel anders.”