Bruinvis – Slufter Maasvlakte Rotterdam

Rotterdam, 6 apr 2004 – Op dinsdag, 6 april 2004 omstreeks 18.00 uur werd er gebeld door het Dolfinarium Harderwijk met het verzoek of wij (E.H.B.Z.-zuidwest) assistentie konden verlenen bij een levende bruinvis.
Het was niet moeilijk om daar ja op te zeggen. Het bleek te gaan om het Slufterstrand op de Maasvlakte, nabij de rode container.
Direct werd V.P.G.O. Spijkenisse gebeld met het verzoek om ter plaatse te gaan. De collega’s waren ook gealarmeerd en waren onderweg met de transportkist. Zo kwam Ben van de VPGO. ter plaatse met een laken, emmer en spons. Hij trof op het strand 2 mensen aan die bezig waren om het bruinvisje nat te houden.
Hij nam direct de verzorging over. Ondertussen was de Zeehavenpolitie ook ter plaatse en zij hielpen net zo hard mee. Vervolgens was G.Z.H. ook gewaarschuwd met het verzoek om de slagboom te openen zodat het EHBZ voertuig direct het strand op kon rijden met de transport kist.

Na ongeveer een uurtje of anderhalf op het strand gelegen te hebben kon de onfortuinlijke bruinvis eindelijk in de transportkist worden gelegd. Het bleek te gaan om een juveniel mannetje van ongeveer 2 jaar oud met een lengte van ongeveer 1.20 meter. Hij kreeg de naam van de vinder namelijk RAMON.

Nadat de bruinvis in de draagbaar in de kist was gelegd is deze direct afgevoerd naar het steunpunt van G.Z.H. in afwachting van de komst van het personeel van Harderwijk. Men hoefde niet lang te wachten. Na het tijdstip van melding en tijdstip van binnenkomst in Harderwijk opvangcentrum was nog geen vier uur gelegen. Met dank aan de degenen die hebben gezorgd dat deze bruinvis ene tweede kans krijgt.

De laatste informatie van 07-04-04 was dat Ramon zelfstandig weer zwom maar nog wat problemen had met het eten. Voor de rest ging het uitstekend. We hopen dat Ramon weer spoedig in vrijheid gaat.
Dankzij fotograaf Wil van Balen uit Hellevoetsluis kan je een kijkje nemen in volgend fotoverslag.

Foto-verslag