Bruinvissen slachtoffer van strandwarrelnetten

De voorbije maanden waren heel wat jonge bruinvissen het slachtoffer van strand-warrelnetten (recreatieve visserij).Het begon op 19 maart in De Panne waar een jonge dode bruinvis aanspoelde op het strand. Aan de verwondingen te zien is het dier in een warrelnet terechtgekomen en verdronken.

Volgende slachtoffers waren op 27 maart in Oostende en op 28 maart in Koksijde. Het ging steeds om jonge dieren. Sporen wezen er steeds op dat deze dieren hoogstwaarschijnlijk in strand-warrelnetten (recreatieve visserij) waren terechtgekomen en verdronken.

De bijvangst van zeezoogdieren, zeevogels, enz… in warrelnetten is een gekend probleem.
In een hoorzitting van van de MiNaraad 9 juli 2002 omtrent de Belgische zeevisserij en de hervorming van het Gemeenschappelijk visserijbeleid, verklaart Jan Haelters:


Een tweede type visserij is de warrelnetvisserij. Daarbij worden lange netten uitgezet op de zeebodem. De lengte van die netten schommelt tussen de 5 en 15 km per vaartuig. Dit type van visserij wordt maar door drie Belgische vissers beoefend.
De kenmerken van de warrelnetvisserij:

  • Is in vergelijking met boomkorvisserij veel selectiever. Er is bijna geen bijvangst van ondermaatse doelsoorten en er is maar een kleine bijvangst van bentische organismen.
  • Er is bijna geen bodemverstoring.
  • Ook inzake energieverbruik is deze visserij veel efficiënter (energieverbruik: liter brandstof per kg vis die op de markt komt).
  • Een nadeel van warrelnetvisserij is
    • een bijvangst van zeevogels en zeezoogdieren; de bijvangst van zeezoogdieren wordt ook bij ons vastgesteld zoals bijvoorbeeld de bijvangst van bruinvis in een warrelnet.
    • eventueel het verlies van de netten die dan als “ghostnets” kunnen blijven verder vissen.

bronvermelding: Jan Haelters, De Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en het Schelde-estuarium, www.mumm.ac.be