Absolute primeur voor Belgische kust: vrijlating van 10 grijze zeehonden

Baai van Heist, 17 mrt 2004 – Afgelopen winterperiode werden in het nationale zeehondenopvangcentrum van Sea Life 10 grijze zeehonden opgevangen. Nu, na een herstelperiode van enkele maanden, zijn de pups allemaal opnieuw fit en gezond om terug naar huis te zwemmen.
Op woensdag 17 maart om 11.00 H werden in de baai van Heist 10 grijze zeehonden vrijgelaten.Afgelopen winterperiode werden in het nationale zeehondenopvangcentrum van Sea Life 10 grijze zeehonden opgevangen. Door de vele stormen en slecht weer op de Noordzee, raakten ze hun koers kwijt en strandden ze op de Belgische en Noord Franse kust. Het Marine Rescue Team van Sea Life ontfermde zich onmiddellijk over de zieke en gewonde pups. Nu, na een herstelperiode van enkele maanden, zijn de pups allemaal opnieuw fit en gezond om terug naar huis te zwemmen.

Steve Vervaecke – Display Supervisor: “Alle zeehonden hebben nu hun streefgewicht bereikt en zijn klaar om terug hun familie op te zoeken in de Noordzee. Het is de allereerste keer dat we zoveel zeehonden in 1 keer vrijlaten. De vrijlating op woensdag is dan ook een absolute primeur voor de Belgische kust.

In het nationale zeehondenopvangcentrum werden ondertussen 102 zeehondenpups opgevangen.

,Dit jaar hebben we uitzonderlijk veel zeehonden opgevangen”, zegt Vervaecke. ,,Opvallend is dat 80 procent van die pups aanspoelden in Noord-Frankrijk. Bij hun vrijlating langs onze kust hebben de dieren 90 procent overlevingskansen. Ze blijven hier nog een paar dagen en wagen dan meestal de overtocht naar hun geboortestreek in het zuiden van Engeland.”

Nu het opvangcentrum voor zeehonden leeg is krijgt het een grondige onderhoudsbeurt. Vanaf juni verwacht Sea Life opnieuw pups die een paar weken voordien in het zuiden van Engeland werden geboren.