Bruinvis op autostrand Oostvoorne

Oostvoorne, 6 mrt 2004 – Omstreeks 17.10 uur werd door een wandelaarster uit Rockanje een levende jonge bruinvis gevonden. Zij belde direct met de Kustwacht. De kustwacht alarmeerde op haar beurt weer de EHBZ – zuidwest. Zij gingen op pad en hebben de bruinvis van het strand gehaald en overgedragen aan mensen van het Dolfinarium.
Op zaterdag, 6 maart 2004 omstreeks 17.10 uur meldde een wandelaarster, op het autostrand Oostvoorne aan de Kustwacht dat zij een levende bruinvis had gevonden. Vervolgens belde de kustwacht aan de zeehondencrèche Pieterburen dat er een dolfijn was gestrand op het autostrand te Oostvoorne. Lenie waarschuwde direct de EHBZ ? Zuidwest. De EHBZ-ters gingen direct op pad. Binnen een half uur waren de mensen ter plaatse om de eerste hulp te geven.

Het waren de mensen van de Dierenambulance V.P.G.O. die als eerste ter plaatse waren. Zij troffen de vindster op het strand aan, met bij haar in een kuiltje water een kleine bruinvis. (Tevens waren er mensen bij gekomen van het recreatieschap Voorne Putten GZH). De EHBZ-ters gingen direct het bruinvisje voorzien van water zodat ze gekoeld kon worden. (een bruinvis gaat gauw verbrandden in de open lucht. Hun huid kan er niet tegen dat deze lang boven water blijft.) De andere mensen van de groep waren onderweg met een dolfijnenkist.

Tevens werd het opvangcentrum van het dolfinarium Harderwijk in kennis gesteld dat er een levende bruinvis was gestrand. Nadat het opvangcentrum haar mensen had gewaarschuwd zijn zij ook gaan rijden.

Ondertussen waren de andere mensen van de EHBZ ? zuidwest ook ter plaatse gekomen met materiaal. Nadat alles in gereedheid was gebracht werd de onfortuinlijke bruinvis in de transportkist geplaatst. Nadat de transportkist in de auto was geplaatst kregen zij het aanbod om in afwachting van de komst van de mensen uit Harderwijk, te blijven wachten en de bruinvis te verzorgen in het steunpunt van het recreatieschap Voorne ? Putten (GZH). Dit aanbod werd met beide handen aangenomen.

Zo heeft de bruinvis met haar verzorgers geruime tijd onderdak gekregen bij het recreatieschap.

Op zondag werd geïnformeerd naar de toestand van het bruinvisje. Het bleek te gaan om een 9 maanden oude vrouwelijke bruinvis. Zij kreeg de naam INGRID, vernoemd naar haar vindster.
Ingrid had wel last van spierkrampjes. Het ging redelijk.

Laatste nieuws maandag 8 maart – 22.00 u Ze zwemt weer helemaal alleen. Ze eet goed en woog bij binnenkomst 21 kg. Zoals nu de verwachting is zal zij na korte tijd weer teruggezet worden in zee.

Dankzij fotograaf Wil Van Balen kunnen wij u een volledige fotoreportage van de redding van Ingrid tonen.

Foto-verslag