Dode potvis aangespoeld te Oostduinkerke

Oostduinkerke, 26 feb 2004 – In de nacht van woensdag 25 op donderdag 26 februari is op het strand van Oostduinkerke, deelgemeente van Koksijde, een potvis aangespoeld.
Het dier is een mannetje van 10 meter lang (8 à 10 ton), en in verre staat van ontbinding.


foto: Diederik D’Hert

melding door Jan Haelters, uitgebreide info vanop het terrein door Jan Tavernier.De gehavende toestand van het kadaver evenals het feit dat de borstkas ontploft was en dat er verschillende ribben en wervels verdwenen zijn, doet veronderstellen dat het kadaver reeds eerder op een (rotsige) kust aangespoeld is.
Wat wel vaststaat is dat de aangespoelde potvis het slachtoffer is van ivoorjagers. Van het dier ontbrak de onderkaak, die netjes door ivoorjagers afgezaagd was. De ruim vijftig ivoren tanden zijn samen ongeveer 20.000 euro waard.

De diensten van het KBIN/BMM, o.l.v. van Jan Tavernier, kwamen ter plaatse voor de technische coördinatie.
Het personeel van de technische diensten van de gemeente Koksijde zorgden voor het nodige materiaal en mankracht om het kadaver in stukken te zagen. Een zware, helse taak want het kadaver is doortrokken van dijdikke pezen waarop zelfs het zware professionele materiaal geregeld vastloopt.

Mensen van de universiteit van Luik namen weefselstalen om een mogelijke doodsoorzaak te achterhalen.

Het kadaver werd vrijdag 27 feb 2004 afgevoerd naar het destructiebedrijf Rendac te Denderleeuw waar het vermalen, gesteriliseerd en gedeshydrateerd wordt; de bekomen resten worden vernietigd in een verbrandingsoven en komen dus niet terecht in veevoeder.

Potvis – Physeter macrocephalus
De potvis, die de wetenschappelijke naam Physeter macrocephalus draagt, is de grootste van alle tandwalvissen. De mannetjes kunnen tot 20 meter lang worden en wegen dan meer dan 60 ton.

Groepen potvissen trekken in de herfst van het noorden naar het zuidelijke deel van de Atlantische oceaan om er de winter door te brengen. Daarbij komen ze soms per ongeluk in de Noordzee terecht.
Ons deel van de Noordzee is zeer ondiep, waardoor de dieren in moeilijkheden komen en uiteindelijk kunnen stranden.

Eind november 2003 strandden 2 potvissen op een Duits waddeneiland. 3 andere dieren konden wegzwemmen.
Misschien behoorde het dier dat vandaag aan onze kust aanspoelde, wel tot deze groep.


in 1994 te Koksijde aangespoelde potvis