Bruinvis in Schelde-Rijnverbinding

Antwerpen, 14 feb 2004 – Alex Helsen stuurde ons de volgende waarneming in:

Tijdens de maandelijkse vogeltelling van Antwerpen Noord hebben we op zaterdagmorgen 14 februari 2004 rond 11 uur een bruinvis waargenomen in het begin van de Schelde-Rijnverbinding ter hoogte van Zandvliet. (tussen het kanaaldok B1 en de zwaaikom).

Spijtig dat de vogel gevlogen is . Ik ben zondagmiddag nog gaan kijken en heb een wandeling gedaan langs de Schelde Rijnverbinding tussen Berendrecht en Zandvliet, maar tevergeefs.

Ik hoop dat hij langs de Zandvliet- of Berendrecht-sluis terug de Schelde ingezwommen is.
Het was een klein exemplaar (ik schat kleiner dan een meter) maar wel levendig. Hij zwom rondjes en we hadden ruimschoots de gelegenheid om hem goed te bekijken via een aantal telescopen. We hebben de leden van onze vogeltelgroep ( we verdelen ons altijd in enkele kleine groepjes om te tellen ) telefonisch kunnen bereiken , en iedereen heeft hem toch te zien gekregen .

Brecht Bellefroid was de eerste heeft hem opgemerkt als hij achter een schip zwom.