Tuurke en Iris samen naar huis

Belgische marine helpt bij vrijlating zeehonden
Op dinsdag 10 februari 2004 vertrekken twee bijzondere gasten van het zeehondenopvangcentrum in Sea Life terug naar huis. Een ringelrobje en een zadelrobje worden aan boord van de mijnenveger M 922 MYOSOTIS, onder leiding van Commandant 1 LZ Marc Evrard, ter hoogte van Hull (UK) terug vrijgelaten.Het zadelrobje Iris spoelde op 16 juni 2003 aan op het strand van Middelkerke. Een eerdere poging om het diertje terug vrij te laten werd door zware storm op zee uitgesteld. Nu krijgt ze het gezelschap van ringelrobje Tuurke dat op 11 december 2003 aanspoelde in Duinkerke (FR). Na overleg met het BMM werd beslist dat beide diertjes fit en gezond zijn om terug naar huis te brengen.

Het was de allereerste keer dat een zadelrob aan de Belgische kust aanspoelde. Ze woog amper 15 kilo en we vonden haar totaal uitgeput op het strand.
Het ringelrobje verkeerde in goede gezondheid maar was te ver van huis om op eigen krachten terug te zwemmen.

Dankzij de Belgische marine kunnen we nu beide zeehondjes onder optimale omstandigheden naar huis brengen. Het is al de derde maal dat we een beroep doen op de Belgische marine. De vorige keer was in mei 2003 toen een andere ringelrob werd vrijgelaten. Ondertussen weten we dat het diertje goed is terechtgekomen op zijn eindbestemming Groenland.

Het verhaal van zadelrobje Iris werd gevolgd door het televisieprogramma Dieren in Nesten (VRT). Een cameraploeg gaat mee aan boord om de vrijlating tot op het einde te filmen.

Een fotoreportage van de Belgische marine vind je op www.mil.be