stranding van een levende maanvis te Middelkerke

Middelkerke, 30 dec 2003 – Op 30 dec 2003 spoelde een stervende jonge maanvis aan op het strand van Middelkerke.

Maanvissen (Mola mola) zijn zeer zeldzaam aan onze kust. Er zijn slechts een klein aantal strandingen en vangsten gekend, zeker van levende dieren.Maanvissen (Mola mola) zijn zeer zeldzaam aan onze kust. Er zijn slechts een klein aantal strandingen en vangsten gekend. De meeste strandingen gebeuren in de maand december.

De maanvis is de zwaarste beenvis die gekend is; het dier kan meer dan 2 ton wegen.

De maanvis die stervend aanspoelde in Middelkerke op 30 december 2003 was een jong dier: ‘amper’ 59 cm lang en 82 cm hoog. De resten werden opgenomen in de collecties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Publicatie

Met dank aan Jan Haelters van de BMM