Jonge bultrug verdronken in staand want

Katwijk aan Zee, 20 dec 2003
– Zaterdagmiddag 20 dec 2003 is door medewerkers van de KNRM en de Kustwacht een dode bultrug die voor de kust dreef, naar het strand gesleept. Deskundigen hebben vastgesteld dat het gaat om een jong dier van circa 8 meter dat al enkele dagen dood is.

Het gaat met zekerheid om het jonge dier dat op 18 december nog samen met zijn moeder werd gezien.
Het jong is kennelijk verstrikt geraakt en verdronken in een drijfnet.
De bultrug werd volkomen verminkt, vermoedelijk hebben vissers de staart afgesneden in een poging het dier uit de netten los te maken. De staart en staartwortel ontbreken, een deel van een flipper is afgesneden, en er zijn grote stukken uit de buik weg. Van buik tot rug loopt een zeer diepe snede, door de speklaag heen tot in het spierweefsel, veroorzaakt door een draad van nauwelijks een millimeter dik.

Men heeft met drie boten gezocht naar het moederdier; die is niet meer gezien. Laten we hopen dat die morgen ook niet ergens op het strand ligt.

>>  Fotoverslag