Weer walvissen voor de Nederlandse kust

Scheveningen, 18 dec 2003Op donderdag 18 december 2003 rond 11 uur zijn er weer twee walvissen gezien voor de kust van Zuid-Holland. De 2 walvissen werden geïdentificeerd als 2 bultruggen, en meer bepaald een moeder met haar jong.
Rond elf uur vanmorgen hoorde de schipper van KNRM reddingstation Scheveningen, Jaap Pronk, dat de voor Scheveningen vissende kotter, de Yerseke 138 meldde dat hij een grote walvis had gesignaleerd. De reddingbootschipper besloot om enkele opstappers te waarschuwen en polshoogte te gaan nemen. Op weg naar de door de viskotter opgegeven positie zag de bemanning op z’n 6 kilometer uit de kust 2 walvissen, waarschijnlijk een moeder en haar kind. De walvissen zwommen in zuidelijke richting langs de kust. De reddingboot bleef op veilige afstand volgen en waarschuwde het scheepvaartverkeer in de buurt.

Vlak voor Ter Heijde en later nog twee keer voor ’s-Gravenzande veranderde de dieren van richting en zwommen recht op het strand af. Door tussen de walvissen en het strand te gaan varen kon tot drie keer toe een stranding van de dieren worden voorkomen. Bij Hoek van Holland, vlak voor de Nieuwe Waterweg veranderde de beide dieren opnieuw van richting en zwommen recht de monding van de Waterweg binnen. Met behulp van het toegesnelde politievaartuig de P3 en het schip de RPA 16 van de Rotterdamse Havendienst kon dit gelukkig worden voorkomen.

De beide dieren met een lengte van circa 18 meter en 10 meter, zwommen hierna weer in noordelijke richting parallel langs de kust.
Om ongeveer kwart over vijf werden de dieren voor het laatst waargenomen op ongeveer 5 kilometer uit de kust ter hoogte van ’s-Gravenzande.

De bemanning moest even later, in verband met de snel invallende duisternis deze bijzondere reddingsactie afsluiten. Wel hoopt de bemanning dat de dieren, die men drie keer voor een stranding heeft weten te behoeden, zelf hun weg naar dieper water zullen vinden.

>> Fotoverslag