Dode bultrug aangespoeld op Rotterdamse Maasvlakte

Maasvlakte, 9 okt 2003 – Bij de Rotterdamse Maasvlakte is dinsdagochtend voor het eerst in Nederland een dode bultrug aangespoeld. Volgens de politie ontdekte een medewerker van een nabijgelegen bedrijf de aangespoelde walvisachtige.

>> Fotoverslag

De bultrug lag op het strand, maar dreef in de loop van de middag weer in zee. Rijkswaterstaat onderneemt voorlopig niets om het dier weer uit het water te halen. “Hij komt met vloed wel weer op het strand”, aldus een woordvoerder. Om afdrijven te voorkomen, is de bultrug aan de ketting gelegd.

Afhankelijk van het tij zal waarschijnlijk woensdag worden begonnen met de ontleding van het dier.

Zeldzame vondst
Het kadaver is ongeveer 8,5 meter lang. Een zegsman van het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden spreekt van een zeldzame vondst. ”Ik heb het dier nog niet gezien, maar het gaat om een jong van ongeveer acht jaar oud. Ook een jong weegt al gauw enkele tonnen.”

Naturalis weet al bijna een week dat er een dode bultrug in de Noordzee drijft. “Vorige week heeft Rijkswaterstaat het dier naar open zee gesleept, omdat het in de vaarroute van de scheepvaart lag. Wij werden pas ingelicht toen dat al gebeurd was en namen aan dat het om een dwergvinvis ging. Die spoelen wel vaker aan.

Op foto’s die waren gemaakt bij het wegslepen, zagen we echter dat het om een jonge bultrug ging. Die willen we graag hebben. Het is voor het eerst in Nederland dat er een aanspoelt.”

Wratten en bulten
Bultruggen (Megaptera novaeangliae) behoren tot de grotere walvisachtigen die er bestaan. Een volwassen exemplaar weegt 25.000 tot 30.000 kg en kan een lengte van zo’n 15 meter bereiken, al zijn er ook exemplaren bekend die wel 19 meter lang waren (vrouwtjes worden overigens iets groter dan mannetjes).

Hun huid is deels bedekt met mosselen, wratten en bulten.

Opmerkelijk is hun manier van duiken, waarbij de zeezoogdieren hun rug erg krommen. De rugvin is klein, maar de borstvinnen zijn juist opvallend lang.

Ze komen in alle oceanen voor, van pool tot pool, al mijden de zwaargewichten in de regel ondiep water zoals de Noordzee.

Snijteams
Naturalis is ingeschakeld om de bultrug te ontleden. Een karwei dat minimaal een aantal dagen in beslag zal nemen en waaraan ongeveer tien personen zullen meewerken. Speciale snijteams zullen de kolos ter plekke in delen snijden die vervolgens naar Naturalis vervoerd zullen worden.

In de koelruimte worden de kadaverdelen verder ontleed. De overgebleven botten verkeren helaas in te slechte staat om het skelet te prepareren. Ook de schedel is te zwaar beschadigd.

Achterhalen hoe het dier is gestorven, wordt lastig, denkt de conservator van het museum ,,Het is natuurlijk een exemplaar dat is afgedwaald en al enige tijd dood is. Het is niet vers meer, verder onderzoek zal in deze staat nauwelijks mogelijk zijn.”