Westerscheldedolfijn blijkt mislukt jongetje

Leiden, 28 juni 2003 – De gewone dolfijn die vorig jaar zomer zoveel bekijks trok op de Westerschelde bij `s-Gravenpolder en april dit jaar dood is aangetroffen bij Saeftinge, blijkt een `mislukt jongetje` te zijn. Onderzoek door deskundigen van het nationaal natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden heeft dat uitgewezen


“We dachten dat het om een vrouwtje ging”, vertelt conservator zoogdieren Chr. Smeenk van Naturalis. Hij toont foto`s waarop duidelijk een vrouwelijke geslachtsopening te zien is aan de onderzijde van de gewone dolfijn. “Maar toen wij het dode dier hier kregen en uit de plastic zak haalden, ontdekten we iets heel anders. Op de plek waar gewoonlijk de clitoris zit, zat een kleine penis van vijf centimeter en daaronder binnenin geen vagina en geen baarmoeder, maar twee slecht ontwikkelde testikels.”

Genetisch is er iets misgegaan met de dolfijn, die waarschijnlijk ook spiegelbeeldig is gebouwd. Zo zat de grote leverlob links, terwijl die rechts hoort te zitten. En de punt van het hart wees naar rechts, terwijl die naar links hoort te wijzen. “Maar dat moet nog verder worden uitgezocht”, zegt Smeenk, die al veel dode zeezoogdieren op de snijtafel heeft gezien. “Tot nu toe is dit het raarste beest.”

De ontdekking van de afwijkingen – Smeenk heeft het over `genetische drukfouten` – kan verklaren waardoor het dier in de  Westerschelde terecht is gekomen en daar bijna anderhalf jaar heeft geleefd. Gewone dolfijnen zijn echte groepsdieren en leven over het algemeen veel zuidelijker. Smeenk veronderstelt dat de dolfijn zich als `mislukt jongetje` niet aan het groepsgedrag kon aanpassen en daarom is verstoten of zelf is weggegaan.

Het skelet van het dier blijft in Naturalis. Het zou eerst terugkeren naar Zeeland, naar het Saeftinge-informatiecentrum van Het Zeeuwse Landschap in Emmadorp. Dat gaat niet door, omdat de prepareerkosten te hoog zijn voor Het Zeeuwse Landschap.