Griend aangespoeld op Noord-Hollandse kust

Camperduin – 29 mei 2003 Een griend, een fors uit de kluiten gewassen lid van de familie van de dolfijnen, spoelde zaterdag dood aan op de Hondsbossche Zeewering bij het Noord-Hollandse Camperduin. Een Globicephala melas, om precies te zijn. Vrij vertaald: de zwarte met de ronde kop.

De aangespoelde griend is hoogstens anderhalf jaar oud. Het gaat om een jong vrouwtje van een kleine 3 meter lang. Dat heeft conservator C. Smeenk van museum Naturalis in Leiden maandag bevestigd.
De tanden van het dier waren net aan het doorkomen, hetgeen betekent dat ze nog niet zelfstandig kon eten.

Dinsdag plegen medewerkers van het natuurhistorisch museum sectie op de dolfijn. Het lichaam van de griend vertoont sporen van een visnet, maar het is niet zeker of het dier is overleden doordat het in een net is beland.

Volgens zoogdieronderzoeker Marjan Addink van Naturalis staat de doodsoorzaak nog niet vast. Voorlopig houdt de dierenarts het op mogelijke hartproblemen. Ook had het slechts enkele maanden oude dier (de exacte leeftijd wordt nog onderzocht) veel maagwormen en waarschijnlijk een eiwittekort, ten gevolge van onvoldoende voeding door zijn moeder.

Grienden zijn zwart, met een witte buik en een sterk gebold voorhoofd. Ze kunnen 7 tot 8 meter lang worden. Zij leven in groepen en komen vrijwel overal ter wereld voor. Zo leven ze onder meer in het noorden van de Noordzee, het zuidelijk deel is te ondiep voor ze.

Het gebeurt zelden dat een griend aanspoelt op de Nederlandse kust. In de vorige eeuw werd er een tiental gevonden. Af en toe stranden groepen grienden, dat is de laatste jaren bijvoorbeeld gebeurd op de kust van Australie, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Wetenschappers hebben nog niet ontdekt hoe dat komt.