Potvis in de Westerschelde

VLISSINGEN – 3 jun 2002 – Een bijna vijftien meter lange walvis heeft op 3 juni 2002 de gemoederen op de Westerschelde en in de havens van Vlissingen bezig gehouden. De vis dreigde verschillende keren te stranden. Uiteindelijk leek hij ’s avonds de goede kant op te zwemmen. Hij is midden door de vaargeul gegaan en zwom in de richting van de Noordzee.
Politie te water op de Westerschelde signaleerde de walvis gisteren aan het eind van de middag. De strandwacht van Vlissingen A. Dijkstra en J. van der Hiele van de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren schoten onmiddellijk te hulp. Van der Hiele verwacht dat het dier niet gezond is. ,,Anders was het hier niet in de buurt geweest. Ik denk dat-ie moe of ziek is. We kunnen niets anders doen dan er achteraan hollen en hopen dat hij de goede kant op zwemt. Mocht hij stranden, dan zullen we proberen hem terug te trekken, maar dat zal nog een moeilijke klus worden.“

De walvis zwom eerst van de Westerschelde naar de Buitenhaven in Vlissingen. Daarna was hij een tijdje uit het zicht verdwenen, maar hij dook weer op bij de Sloehaven. Dijkstra van de strandwacht schat dat het dier twaalf tot vijftien meter lang is. Zowel Dijkstra als Hiele hebben geen verwondingen kunnen ontdekken.
De politie te water en de strandwacht van Breskens, die de Vlissingse strandwacht heeft afgelost, hebben het dier nog een hele tijd gevolgd.
Rond twaalf uur ’s nachts is de potvis waargenomen bij Zeebrugge.

Jan Tavernier bevestigde ons dat in tegenstelling tot de krantenberichten, het hier wel degelijk een potvis betreft. Het is dankzij hem dat wij u enkele zeer exclusieve foto’s kunnen tonen.

>> Fotoverslag